2013. július 6., szombat

Cora Carmack - Szakítópróba


Egy ideig nem is igen foglalkoztam ezzel a könyvvel, annak ellenére, hogy majdnem minden webes felületen szembetalálkoztam vele. Mégis, engem az ilyen szerelmes „akarlak, de nem lehetsz az enyém” típusú könyvek általában nem kötnek le.  Nem is vettem volna meg, de aztán kölcsön kaptam, így végül elolvastam.
Ám sajnálatos módon vagy én nem voltam kellően fogékony hangulatban hozzá, vagy tényleg nem érdemes túlerőltetnem ezt a műfajt. Esetleg nem én vagyok a célközönség.

Bliss még szűz. Ejnye, hiszen már egyetemre jár! Huszonkét éves! És biza’, még nem feküdt le senkivel. Ezt nem csak ő, de barátnője is igazi katasztrófának tartja, ezért máris nekiindulnak az éjszakába, hogy Blissnek egy jó kis kalandot kerítsenek.  Hősnőnk az első bárban egyből belebotlik Garrick-be, aki jóképű, magas, izmos, Shakespeare-t olvas, és ráadásul angol is.  Főnyeremény a fickó. Ráadásul neki is első látásra megtetszik Bliss, olyannyira, hogy egyből meg is hívja, majd megkéri, maradjon vele egész este. 
Ám a nagy „elveszítem a szüzességem” terv nem működik valami jól, mindennek a tetejében, a megalázó éjszakát követő napon ki lesz Bliss új tanár az egyetemen? Kettőt lehet találgatni.

A főkonfliktus igazából kimerül ennyiben. Meg annyiban, hogy kedves Garricknek mikor sikerül végre levarázsolni a bugyit a drága Blissről.
Rendben, aláírom, ennél azért kissé árnyaltabb a dolog, de nem sokkal.
Vannak ám nekünk kötelező mellékszereplőink: itt van a nagyszájú legjobb barátnő, aki rendszerint valami nem túl erkölcsös dologba igyekszik belerángatni Blisst. Aztán kötelező szériatartozék a kedves, érzékeny, első szóra pattanó fiúbarát, aki persze már régóta titokban szerelmes a lányba, de ő ezt persze nem veszi észre. Nem hát. Csak most, amikor oldalakat lehet miatta szenvedni.

A történet a szokásos klisékkel apellál, kellőképp sablonos, néha azonban belecsempész a dologba némi humort is, hogy ne érezzük teljesen reménytelennek a helyzetet. Tipikus strandkönyv, rövid, gördülékeny, könnyen csúszik. Ennyiben azonban ki is merül.
És bár én fantasy könyveken szocializálódtam – tehát nem állnak távol tőlem a valóságtól elrugaszkodott dolgok – nem tudtam elsiklani a tény felett, hogy Garrick is tipikusan az a fajta pasi, akit a romantikus kislányok aztán napestig kereshetnek a szénakazalban. Nem fogják megtalálni.  Ugyanis Garrick szinte már undorítóan tökéletes: művelt, kedves, vicces, szórakoztató, motorozik, mindent megtesz szíve hölgyéért, kitartó és állhatatos, ráadásul gyengéd és mégis férfias. Jah, és persze állati dögösen néz ki. Na, hölgyeim, ilyen nincs! Még csak véletlenül sem.
Az meg, hogy az egyéjszakásnak tervezett kaland végül így érjen véget – úgy, hogy a pasas meg sem kapja ám az egy éjszakától, amit tervezett, mert a kislány pánikba esve elszalad, mondván, hogy el kell hoznia az éjjel-nappal nyitva tartó állatorvostól a nem létező macskáját, Hamletet… -, nos, ennek az esélye nagyjából egy a millióhoz. Vagy még annál is kevesebb.
Persze a „legjobb barát szerelmet vall” című epizódot is ki kellett játszani, minek utána természetesen a lány az, aki borzalmasan és összetörve érzi magát… Kicsikém, gondolj már bele egy percre, hogy vajon szegény srácnak milyen lehet…
És a végén ez a „megoldás”… Mert egyszerűbb haldoklani egy sort, mint értelmes, felnőtt emberek módjára megbeszélni a dolgokat, nem? Hát dehogynem!

A könyvben végigfutjuk ugyanazokat a köröket, melyekről az összes létező Hollywoodi filmben velőig lerágtak minden csontot, a balul sikerült éjszak utáni megalázottságtól a legjobb barát szerelmi vallomásán át, az utolsó oldalak hisztijéig, míg végül kiderül az ég, elvonulnak a viharfelhők és jöhet a nagy egymásra találás. Aztán pedig boldogan élünk, míg meg nem halunk. Vagy valami.

Összességében egy átlagos, középkategóriás történet, tipikus és klisés, de gyorsan olvasható, gördülékeny, és néhány óránál több időt nem vesz el az ember életéből. Strandra, napszúrás mellé tökéletes.

5/3

6 megjegyzés:

Annie írta...

Szia! Kérlek nézz be hozzám, mert kaptál tőlem egy Legjobb blognak járó díjat. :)
A részleteket itt találod: http://izyanniemsm.blogspot.com/2013/07/liebster-blog-award.html

Wee írta...

Ó, de drága vagy, köszönöm :)

Annie írta...

Nagyon szívesen :)

Bernadette írta...

Nagyon örömömre szolgál, hogy értesíthetlek, hogy neveződtél a Liebster Blog Award-ra! :)

http://vilagesegyebkatasztrofak.blogspot.hu/2013/07/liebster-blog-award.html

Ariadne írta...

Szép estét!
Kaptál egy díjat, amivel egy kis feladat is jár, kérlek ha lesz időd, tekintsd meg! :) További szép hétvégét!
http://ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2013/07/liebster-blog-award.html

Wee írta...

Nagyon szépen köszönöm, holnap meg is csinálom a feladatokat :))