2012. december 11., kedd

Richard Castle - Naked Heat

Nagyon sokat vártam erre a könyvre. És csak vártam… és vártam… Végül aztán megjelent, én pedig az elsők között foghattam a kezembe! Már ideje volt! Elő-karácsonyra kértem, így a fa alatt már eggyel kevesebb könyv lesz, de nem érdekel! Nem bírtam volna ki karácsonyig, hogy ne olvashassam.

Igazából nem is olvastam el a fülszövegét, olyan szinten nem érdekelt, miről fog szólni a könyv, mert a Heat Wave után tudtam, hogy rossz semmiképpen sem lehet. Valóban nem volt, azonban nekem maradt egy kis hiányérzetem.

 
Rook cikke, melyet még a nyáron Nikkiről és egységéről írt, már az újságosok standjain virít. Ennek egyedül talán maga Rook örül, bár ő sem sokáig, ugyanis Nikkinek igen határozott véleménye van a nyilvánosságról: köszöni szépen, nem kér belőle. Ahogy Rook-ból sem.

Ám most mégis kénytelenek együtt dolgozni, ugyanis Rook legújabb cikkének alanyát brutálisan meggyilkolják. És persze ki más találna rá a holttestre, mint a minden lében kanál újságíró? Ha Nikkinek vannak is ellenérzései a férfival kapcsolatban, most kénytelen lesz félretenni őket, mert ez az eset sokkal bonyolultabb és szövevényesebb, mint azt a nyomozó képzelte volna.


Erős volt a krimi szál. Nem mintha az előző kötetben nem lett volna nagyon jól felépítve, de ott nagyobb hangsúlyt kapott a két főszereplő viszonya, itt azonban csak meglehetősen ritkán terelte el a figyelmet kettejük kapcsolata. Amit én eléggé sajnáltam.

Nem vagyok egy nagy krimi-rajongó, bár az elmúlt évben több krimit olvastam, mint egész életemben összesen, ez azért még így sem mond túl sokat. Ha már mindenképp krimi-szerű történetet olvasok, szeretem, ha a nagy nyomozás mellett a szereplőkre is több hangsúly kerül. Ezért is szerettem annyira az első Castle könyvet, vagy Julie James Hamis partnerét. Ugyan nyomozgattak benne bőven, mégis inkább a főszereplők, és nem a rejtély vitte a hátán a történetet. Az én gyomrom, így veszi be legkönnyebben a krimit, ami alapvetően nem egyezik az ízlésemmel.

Most azonban kevesebbet kaptam Rook-ból és Nikkiből, mint amennyit szerettem volna, vagy, mint amennyit az első rész után elvártam volna. Oké. Nem most ismerték meg egymást – de itt is volt konfliktus bőven kettejük között, amire az előző rész szellemes kis párbeszédeit építeni lehetett volna. Akadt benne most is, nem azt mondom, de én még többet vártam volna belőle.

A Nikki-féle üldözési jelenetek számomra olykor már túlságosan részletesek, és hosszúak voltak – már arra is vetemedtem, hogy átlapozzak pár oldalt, mert lényegében hat oldalon keresztül csak azt olvastuk, milyen hajtűkanyarokkal repeszt Nikki a gyanúsított után.

Nem éreztem a könyvben azt a kis pikánsságot, mint az előző alkalommal, talán ezért is történhetett, hogy másfél nap helyett négybe is beletelt, mire befejeztem, majd még két napba, hogy egyáltalán írni tudjak róla.

Azért voltak benne vicces, megmosolyogtató jelentek, például Rook regényei a romantikus irodalom piacán – ott tényleg éreztem az évődést a két főszereplő között, ez a jelenet hasonlított legjobban az előző könyv hangulatához.

A krimi-rajongóknak azonban üzenem: nem jössz rá rögtön az elején, vagy akár csak a közepén, hogy ki a gyilkos. Ezt most nagyon jól elhúzta Castle, sok szálat fűzött egybe, amiket ráadásul még alaposan össze is csomózott, hogy ne legyen egyszerű dolga a kedves olvasónak.

Nekem kicsit csalódás volt, a Heat Wave-hez képest – most nem éreztem úgy, mintha egy Castle epizódot néznék. Még mindig jó volt, persze hogy! De többet, mást vártam volna.

 

U.i: Ha keresitek valahol a könyvet, ne Gyilkos Hőség névvel kutassatok, ugyanis én is csak a borítót kézbe fogva szembesültem vele, hogy a könyv magyar címe valójában Meztelen Hőség – ellentétben azzal, ami minden online rendelési felületen megtalálható.

 

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hello There. I discovered your weblog the usage of msn.
That is a very smartly written article. I will be
sure to bookmark it and come back to read more of your helpful information.

Thank you for the post. I will certainly comeback.
my webpage - teenporn

Névtelen írta...

Hi superb website! Does running a blog such as this take a great deal of
work? I have absolutely no understanding of computer programming however I was hoping to start my own blog
in the near future. Anyways, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share.
I know this is off topic nevertheless I just needed
to ask. Thanks!
Also visit my site : Videos