2012. augusztus 3., péntek

Jayne Ann Krentz - Az átok

Egy ideje már szemeztem ezzel a könyvvel, egyedül az tartott vissza, hogy nem csak nálunk, de nagyjából minden könyvesboltban is egy polcon van Daniel Steel-el és Nora Roberts-el. Amivel az egyetlen gond, hogy nem olvasok tisztán csak nyálas, romantikus könyveket. A rendszerembe azonban bekavart, hogy ennek a könyvnek már a fülszövegében is emlegetik a természetfeletti dolgokat.

Ippeg volt a Libriben 15%-os akció minden könyvre, az én tündérkeresztanyum pedig megvette nekem Az átkot. Gyorsan le is vittem magammal nyaralni Balatonra.

Nem vártam tőle túlságosan sokat, épp ezért kellemesen csalódtam, de nézzük a történetet:


„Jack Winters alkimista ősök késői leszármazottja, aki veszélyes természetfeletti képességekkel rendelkezik. Különleges adottsága egy régi családi átok következménye.
Több mint háromszáz évvel ezelőtt egyik őse megalkotta az Égő Lámpát, egy titokzatos erővel bíró eszközt, amelynek kisugárzása azonban módosította feltalálójának genetikai állományát. Így ha egy Winters-utód ezt a genetikai átkot örökli, nem csupán félelmetes pszichikai erők birtokosává válik, hanem tébolyult szörnyeteggé is, aki veszett dührohamok és hallucinációk közepette pusztul el.
Jack úgy érzi, őrá is ez a sors vár, hacsak meg nem találja az Égő Lámpát – és a nőt, aki működtetni tudja azt. Ez a nő pedig nem más, mint Chloe Harper magándetektív, álomfényfejtő – az egyetlen, aki a lámpa energiájának segítségével vissza tudja fordítani az átalakulás folyamatát.
Miközben az átok beteljesedésének ideje egyre közeledik, egy mindenre elszánt gyilkosokból álló titkos társaság Chloe és Jack életére tör. Ám a fenyegető támadásoknál jobban megrémiszti őket az az elsöprő erejű, szenvedélyes szerelem, amely kettejük között ébred…”Könnyed nyári olvasmánynak kiváló, de nem szabad hatalmas összeesküvéseket és komoly mondanivalót várni tőle, mert akkor az ember csalódni fog.

A szereplők nem túl bonyolultak. Jack és Chloe tipikus figurák, és még a mellékszereplők sem különösebben egyediek, de valamiért ez most nem zavart. Mert annak ellenére, hogy nem voltak különlegesek, megkedveltem őket.A mitológia

Meglep, hogy ezt kell mondanom, de kissé bonyolultnak tűnt Krentz világa. Azért mondom, hogy meglep, mert nem számítottam ilyen összetett háttérre ettől a történettől. Helyenként alaposan megkavartak a lelki világomat ezzel az álomfény, pszi, spektrum, álom-pszi dolgokkal, pedig esküszöm, nem ez az első természetfeletti könyv, ami a kezembe akad.

Az írónő nyilvánvalóan tisztában volt az általa felállított szabályokkal, csak ezek a szabályok az olvasó számára nem mindig egyértelműek. Én legalábbis néha elvesztettem a fonalat. Azonban még az sem szegte kedvem, hogy olykor a sötétben tapogatóztam, az pedig azért már mond valamit.A történet

Kellemesen csalódtam. Tartottam tőle, hogy a szereplők az első öt oldalon egymásra találnak, aztán majd végigkínlódják az egész könyvet. Láttunk már erre példát, ugye? Ehelyett egy egészen korrekt történetvezetést kaptam, és csak minimális mennyiségű nyűglődést, azt is inkább Chloe részéről.

Azonban van a fülszövegben egy kis félrevezetés, ugyanis nagyjából az első három fejezet után Chloe már meg is találja a Lámpát, és meglepően hamar sikerül rendbe hoznia Jack-et. Ezek után fény derül egy összeesküvésre, amelyet le kell leplezni, de itt is nagyjából minden zökkenőmentesen zajlik. És ezzel vége.A csavar

Meg kell mondanom, nem volt benne semmi olyasmi, aminek olvasásakor felhördülve kaptam volna a szám elé a kezem, de valamiért nem is hiányzott belőle.

·         Chloe és Jack hamar megtalálták a Lámpát.

·         Chloe viszonylag könnyedén tudja meggyógyítani Jack-et.

·         Kinyomozzák azt a bizonyos összeesküvést, és az utolsó oldalakon kapunk egy minimális függővéget.Aminek kifejezetten örültem, hogy nem nyálaztak benne halomra. Nem voltak benne olyan – mostanában kötelezővé vált – kifejezések, mint „örökké”, „akarlak”, „meghalnék érted”, és ez óriási pozitívum a szememben.

Gretty mondta, hogyha szenvedélyes sorokat akar olvasni, más könyveket választ. Ezzel én is egyetértek, de szerintem ez nem hátránya ennek a történetnek.

Fallon Jones-ról szívesen olvasnék egy külön könyv erejéig, de ennek híján is mindenképp meg fogom venni a trilógia többi kötetét is.Molyon nálam 4 csillag.


3 megjegyzés:

Gretty írta...

Ó, örülök, hogy tetszett. :)
Hát igen, ez az álompszi dolog rendesen kavar. :)
Fallon Jones könyve pedig már meg is jelent. ;) Szédítő mélység címmel keresd!

Wee írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Wee írta...

Igen, közben már felfedeztem magamnak :) Beszereztem a teljes Álomfény trilógiát, ha azt kivégeztem, jönnak Jones-ék :)