2011. július 17., vasárnap

Jeaniene Frost - Sírig hű szerelmed


Általában nem szoktam kritikákat írni, de ezt a könyvet most fejeztem be, és elég hosszú vélemény kívánkozott ki róla, úgyhogy gondoltam, felteszem ide is :)


A fülszöveg:
A félvámpír Catherine Crawfield és élőhalott szerelme, Bones az izgalmakban és véres csatákban bővelkedő évek után némi pihenésre vágyik. Párizsba utaznak, hogy végre gondtalanul élvezhessék egymás társaságát, ám közbeszól a múlt…
Cat egy éjjel lidérces álomból ébred. Egy nagy hatalmú vámpír, Gregor furakszik be az álmaiba, olvas a gondolataiban, s ami a legijesztőbb: azt állítja, Cat az ő felesége, s Bones elrabolta tőle.
A vámpírtörvények rendkívül szigorúak. Ha egy házasság megköttetett, az immár felbonthatatlan. De hogyhogy Cat nem emlékszik semmire? Mi ez a nyomasztó őrület? Gregor hajthatatlan, és semmi sem tántoríthatja el, hogy visszaszerezze, ami az övé…
Őrületes hajsza veszi kezdetét, s persze Cat nem tagadja meg önmagát – jó szándékú, ám gyakran hebehurgya akcióival végveszélybe sodorja mindkettejüket…

És a véleményem a könyvről :)
Ugyanúgy imádtam, mint a sorozat minden eddig megjelent részét. Cat és Bones még mindig felülmúlhatatlan, és külön szeretem benne, hogy annak ellenére, hogy együtt vannak, a kapcsolatuk minden, csak nem unalmas :)
Mindig történik valami, ami felbolygatja az életüket, amiért vitákba bonyolódnak, esetenként még szakítanak is. Nem a szokványos "boldogan élünk, amíg meg nem ölnek", annak ellenére, hogy néha olyan aranyosak, hogy csak ülök a könyv fölött és mosolygok.
A "miért szeretem" lista következő tétele, hogy bár tele van akcióval, izgalommal, és helyenként tövig rágom a körmöm, a humor sem hiányozhat belőle, mindig van benne valami, ami miatt furán néznek rám a buszon, mikor fojtottan felnevetek, de nem bánom, mert annyira megéri! :)
Cat beszólásai egyre jobbak, és neki érdekes módon még az sem áll rosszul, ha néha kicsit hülyén viselkedik. Ő így olyan amilyen, épp ezért szeretjük! És még mindig bármit megtenne Bones-ért, bár néha kicsit érdekes stílusban adja elő, és sokszor - jó sokszor - alaposan összekavarja a dolgokat.
Bones még mindig fenomenális! Ahogy elszántan védelmezi az ő Vörös Kaszását minden bajtól - még akkor is, ha Cat nem akarja - egyszerűen elbűvölő. Ez is bizonyítja, hogy nem kell mindig nyáladzani, csöpögni, hogy látványosan bizonygassuk, mennyire szeretünk valakit. Elég egy halkan elsuttogott "Cicuska", hogy mindent elmondjon, amit a másik félnek tudnia kell :))
Ebben a részben Vladot különösen megkedveltem, és örültem, hogy több szerep is jutott neki. Cat hálás lehet, amiért ilyen barátra lelt, de úgy érzem, tudja ezt ő magától is :)
Justina még mindig elviselhetetlen, bár kíváncsi leszek, hogy a mostani történések fényében változik-e valamicskét a hozzáállása, bár én erősen kételkedem... Kutyából nem lesz szalonna, ahogyan a bigott vámpír-gyűlölők sem ölelik egyből keblükre élőholt vejüket, még akkor sem, ha az életüket köszönhetik neki :)
Egyetlen, de rendszeresen visszatérő hibát találtam, ami viszont iszonyatosan idegesített, és ennek semmi köze sem az írónőhöz (akinek minden tisztelet, rajongás, és héliumos lufi), sem a történethez, annál inkább a kiadóhoz. Nincs bajom az Ulpiussal, sok-sok remek könyvem van tőlük, de hogy ezt a kötetet senki nem nézte át kiadás előtt, az biztos. Szinte nem is tudok olyan oldalt mondani, ahol ne lett volna elütés, elválasztási hiba, betűk keveredése és felcserélése, és ez bizony eléggé bosszantott.
Tudom én, hogy a lektorok is emberek, és erre a dologra tényleg, soha nem is térek ki, mert pár hiba mindenhol előfordul... de ez... Mikor 'Vlad Tepes' nevénél az s betű helyére rendszeresen ?-jel került, végig a könyv során, vagy mikor az 'anyám' helyett 'anmyám' kerekedett, esetleg a 'miért' helyett 'milért'-et kellett olvasnom, az alaposan kizökkentett. És ez csak pár, nem kezdtem mindet kigyűjtögetni, és amúgy sem fért volna el ide az összes. Talán csak nagyon siettek a kiadással, de erre legközelebb mindenképpen sokkal több figyelmet kell fordítaniuk.
Ezen kívül imádtam minden egyes sorát! Frost még mindig zseniális, Cat és Bones pedig utánozhatatlan! :)
Izgatottan várom a következő részt! :))

Moly-mércével: 5 csillag


Nincsenek megjegyzések: